Digital Services Act – posibile restricții pentru marile platforme digitale

Comisia Europeană a început, în urma cu câteva luni, consultările privind viitoarea legislație legată de serviciile digitale din UE. Dintre măsurile creionate în legislație, actul ar urma să interzică marilor platforme să utilizeze datele pe care le colectează.

Se consideră excepție cazurile în care aceste companii pun la dispoziție datele respective și platformelor mai mici. Companiile vizate de această măsură sunt de tip gatekeeper, adică Google, Facebook sau Amazon. Comisia Europeană a atras atenția că acești „giganți” au acaparat piața online și dețin monopol asupra unor anumite servicii.

În actul normativ este specificat că acest companii „nu trebuie să folosească datele generate și colectate de platforme sau de orice alte servicii ale acestora în scopul unor activități comerciale oferite consumatorilor platformei în cauză, cu excepția situației în care oferă acces la aceste date și utilizatorilor persoane juridice active (sau care doresc să fie active) în aceleași activități comerciale”.

Pe lângă această măsură, oficialii UE doresc modificarea modului în care motoarele de căutare indexează produsele companiilor de tip gatekeeper.

Documentul prevede și o posibilă măsură care ar interzice anumitor companii să pre-instaleze aplicații pe sisteme hardware. Pe lângă, Comisia dorește și un audit anual asupra cheltuielilor destinate publicității.

Se mai dorește și reglementarea competivității în industria de eCommerce, unde companiile mari dețin monopol și adesea, încearcă să acapareze furnizori mai mici, prin contracte care să le garanteze exclusivitatea. Conform draft-ului, platformele mari nu trebuie să restricționeze accesul pe piață a altor competitori mai mici, prin utilizarea altor platforme.

Mai multe despre Digital Service Act aici.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *