Comisia Europeană solicită României să schimbe sistemul informatic de monitorizare a produselor accizabile

Comisia Europeană a solicitat României, printr-un aviz motivat, să schimbe sistemul informatic pentru monitorizarea circulației produselor accizabile (tutun, alcool sau alte produse), din cauză că România nu a dezvoltat sistemul conform înțelegerii. Statul român are patru luni la dispoziție pentru a rezolva problema, iar dacă nu, există riscul ca această problemă să ajungă în fața Curții de Justiție UE.

Statele UE, conform normelor, permit ca produsele accizabile să circule în regim de amânare a plăților, dacă documentele electronice sunt prelucrate corespunzător. Tot prin acest sistem informatic, statele pot comunica informații cu privire la operatorii autorizați, pentru a se evita frauda.

România folosește o versiune care nu mai corespunde actualelor norme și nici nu a luat măsuri pentru a evolua la noul sistem, arată raportul Comisiei Europene.

Comisia Europeană atrage atenția că neimplicarea României în dezvoltarea noului sistem poate periclita piața internă, deoarece produsele accizabile nu ar mai fi autorizate să circule, către sau dinspre România, doar dacă acciza a fost achitată.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *